Direct naar artikelinhoud
Lijstje

Dit zijn de 10 lekkerste patatjes volgens Amsterdammers

Knapperig, vet, zout en met een goede lik mayo: een patatje op z'n tijd is nooit een slecht idee. Maar waar eet je de lekkerste? Paroollezers tipten massaal hun favoriete patatbakkers.

Voor dit patatje moet je naar IJburgBeeld Tammy van Nerum

Pont Neuf
Tipgevers zeggen:
"Mooi gouden kleur, met Belgische mayonaise voor de puristen." "Homemade, fantastisch gebakken in schone olie."
Pont Neuf zegt:
"Mijn broer en ik zeggen altijd tegen onze medewerkers: je bent zo goed als je laatstverkochte frietje. Zo houden we onze kwaliteit hoog. We zijn dan ook meer een frietspeciaalzaak dan een snackbar. Zo bakken we zelfgesneden friet van de biologische agria-aardappel in goede, plantaardig olie. Dat zie je terug: we krijgen vaak te horen dat mensen speciaal het pontje pakken voor onze friet. Daarom zeg ik altijd: vaste klanten zeggen iets over je kwaliteit, nieuwe klanten zeggen iets over je groei."
Buiksloterweg 5, dagelijks 10.00-21.00 

Eiburgh Snacks

Tipgevers zeggen: "De 'Opa' zit dagelijks met de hand te schillen." "Verwacht geen service of nette aankleding, wel bijzonder goede patat."
Eiburgh Snacks zegt: "Bij ons schilt de tachtigjarige Jules uit België de hele dag met veel aandacht en liefde aardappels. Die snijden wij tot onze patatten. Momenteel zijn de aardappels wat kleiner, dus zitten er bij ons redelijk veel kleine, knapperige stukjes tussen. Het patatje stoofvlees is populair, en vaak vinden Belgen hem bij ons lekkerder dan thuis."
Zuiderzeeweg 2, dagelijks 11.00-18.45

Eiburgh snacks serveert volgens lezers bijzonder goede patat.Beeld Tammy van Nerum

Het Smikkelhoekje
Tipgevers zeggen: "Goede, knapperige friet." "No-nonsense, de medewerkers zijn lekker nuchter."
Het Smikkelhoekje zegt: "Je mag bij ons zeggen of je de patatjes doorbakken wil hebben of juist niet. Speciale aardappelen gebruiken we niet; zelfs een smerige aardappel kun je lekker bakken, dus zo'n verschil maakt het allemaal niet. Ons patatje oorlog is het populairst. Daarvoor gebruiken we ook gewoon kant-en-klaar satésaus van Wijcko, die vinden mensen toch gewoon het lekkerst."
Meeuwenlaan 185, Ma - vrij 11.00-23.00 uur, za 13.00-20.00, zo 13.00-23.00

De Patatzaak/Molen van Sloten
Tipgevers zeggen:
 "Debbie maakt geweldige patat!" "Niet van die grote slappe Belgische frieten, maar juist die crispy patat."
De Patatzaak zegt: "Belgische friet? Dat kan niet met Nederlandse aardappelen. Wij gebruiken bintjes, die zijn net iets zoeter dan agria's, ik vind ze lekkerder, iets minder droog. We snijden ze op 10 mm; niet te dik, niet te dun, lekker knapperig gebakken. We zitten hier al zestien jaar, met een fijn terras en uitzicht op de molen. Dat zijn toch wel pluspunten, én de liefde die we erin stoppen natuurlijk!"
Langsom 5, dagelijks 11.30-20.30

Bij de Molen van Sloten zijn de patatjes 10 mm dik.Beeld Tammy van Nerum

Vleminckx
Tipgevers zeggen:
"Zalige verse patat" "Knapperig én lekker binnenin. Je kan mij er 's nachts voor wakker maken! Heerlijk!" 
Vleminckx zegt: "Ons geheim? Elke dag vers. Vers gesneden, vers bereid. Dat doen we met liefde. Populair is ons patatje oorlog, maar ook de Vleminckx-huissaus en onze Belgische mayonaise doet het goed. Wij bakken echte Belgische frieten, die beginnen bij 16 milimeter. Alles wat daar onder zit is Franse friet."
Voetboogstraat 33, zo en ma 12.00-19.00, di, wo, vrij en za 11.00-19.00, do 11.00-20.00.

Freddy Fryday

Tipgevers zeggen: "Een think-out-of-the-box friettent." "Heerlijke, originele toppings" "Knapperig en vers."
Freddy Fryday zegt: "Om de twee maanden wisselt ons menu: dan hebben we andere toppings op onze friet. Het zijn een soort kapsalons met bijvoorbeeld pulled pork erop. Dat is onze hardloper. 'Gewone patatjes met mayo' hebben we natuurlijk ook. Bakken doen we in dure olie."
Linnaeusstraat 36, ma en di 17.00-21.00, wo en do 12.00-21.00, vrij en za 12.00-22.00, zo 13.00-21.00

Freddy Fryday staat bekend om de speciale frietjes, zoals die met pulled porkBeeld Tammy van Nerum

Zwagers
Tipgevers zeggen: "Gebakken in de schil, en de pindasaus is top" "Je kunt verderop aanmeren met je bootje" "Zelfgemaakt, druk en lekker"
Zwagers zegt: "Bij ons staat kwaliteit, duurzaamheid en plezier voorop. We gebruiken een verse aardappel, bezorgd door de aardappelboer uit Amsterdam. We vinden het belangrijk om het hele product te gebruiken en proberen zo min mogelijk te verspillen. Dus het schilletje gaat ook mee. Daarnaast verkopen we sateetjes en burgers, die komen weer van de lokale slager."
Bos en Lommerplantsoen 2, dagelijks 11.00-20.30

Vita's Friet
Tipgevers zeggen: "Lekker tot het uiterste puntje van de zak." "Krokant van buiten, zacht van binnen." "De grote, rode kraam, kan niet missen."
Vita's Friet zegt: "Wij kopen vuile aardappelen en maken ze zelf schoon. Ja, dat is nog best een werk maar je krijgt er veel voor terug. Je proeft de pure, Hollandse aardappel. Dat schoonmaken gaat de hele dag door. Kom je om vier uur naar de markt, dan heb je nog steeds een vers patatje. Hoe ik ze bereid? Eén keer voorbakken, één keer afbakken. Anders wordt de patat vet en droog. Vaak werk ik met agria's, maar momenteel met Frieslanders. Het is maar net wat de boer heeft. Maar na al die jaren weet ik precies welke aardappel wat nodig heeft."
Dappermarkt, dagelijks 11.00-16.30

Vita's rode bus is een icoon op de DappermarktBeeld Tammy van Nerum

Frietsteeg
Tipgevers zeggen:
"Hier fiets je graag voor om." "Saus wordt apart geserveerd, zo blijft de friet knapperig."
Frietsteeg zegt:
"Het kan bij ons weleens druk zijn. Zeker op vrijdag, want da's echt frietdag. Toch praten we als het kan even met onze klanten. In Oud-Zuid zitten vooral veel ouderen verlegen om contact, dus dan maken we een praatje. We begonnen ooit met plastic patatbakjes, maar dat begon ons echt tegen te staan. Daarom zijn onze bakjes, zakken én tasjes nu van biologisch afbreekbaar materiaal. Dat voelt veel beter."
Stadionkade 73, dagelijks 12.00-21.00

Doardi
http://doardi.com/Tipgevers zeggen: "Knapperig, goudbruin, veel crunchy randjes en ze hebben ruime keuze aan sauzen" "Heerlijk" "Een ommetje waard."
Doardi zegt: "Mensen kunnen hier terecht voor verse friet en een ambachtelijk ijsje toe. Ik ben van origine namelijk ijsmaker, later ben ik daar ook friet bij gaan bakken. Voor beide geldt: de kwaliteit zit 'm in goede grondstoffen en veel zorg in de bereiding natuurlijk. De zaak zit op de doorloop naar het Westerpark, je kunt even neerploffen op een van de picknickbankjes op ons terras of direct wat meenemen voor in het park."
Van Limburg Stirumstraat 15, vrij, za en zo 12.00-21.30, di, wo en do 12.00-21.00

Voor crunchy randjes moet je volgens lezers naar Doardi.Beeld Tammy van Nerum

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.