Direct naar artikelinhoud

1000 x Straten van Amsterdam: 'Mooier maken we het niet'

AT5-programma De Straten van Amsterdam beleeft maandag z'n duizendste aflevering. Verslaggevers Cecile van de Grift (28) en Waldy van Geenen (35) over hun ontdekkingen achter de voordeur.

Cecile van de Grift in de Sinjeur Semeynsstraat in West.Beeld At5

De Straten van Amsterdam, het programma dat Amsterdamse straten en hun bewoners portretteert, is in de vijf jaar dat het bestaat een van de populairste programma's van AT5 geworden. De makers zijn ­inmiddels toe aan hun duizendste straat. 

Ze ontmoetten de meest frappante Amsterdammers en kwamen op de gekste plekken: niet gek dus dat het maken van dit programma hoog op het verlanglijstje van menig AT5-redactielid staat. 

Waldy van Geenen en Cecile van de Grift presenteren het beiden ruim drie jaar. Van Geenen: "Ik heb bijna alle AT5-programma's gemaakt, en presenteer nu het nieuws, maar De straten blijft het leukst om te maken. Je hoeft je nauwelijks aan regels te houden; het moet alleen enigszins over een straat, de bewoners of de geschiedenis van de wijk gaan. En iedereen is toch nieuwsgierig hoe andermans huis eruitziet?"

Gelikt is De Straten van Amsterdam bepaald niet. De camera gaat vaak alle kanten op en van de ruwe opnames wordt geen strakke montage maakt, maar dat is nou juist de charme van dit programma.

"Veel televisie is zo nep," zegt Van de Grift. "De kijker moet bij ons juist het gevoel hebben het echte leven op straat mee te maken. We maken het niet mooier dan het is."

Als een bewoner loopt te kloten met z'n sleutel voor de deur, dan mag dat gewoon worden gezien, zegt Van Geenen. "Zoiets hoort echt bij De straten. De Amsterdammers maken het programma, wij laten het eigenlijk allemaal gebeuren. Het is super slow tv." 

Van de Grift is weleens midden in een opname van de trap gevallen. Ook dat werd niet uit de aflevering geknipt. "Zulke knullige dingen maken dit programma zo leuk. We hebben een beperkt budget, maar al hadden we een miljoen, dan zouden we het niet anders doen."

A10-appartement 
Hoewel Amsterdammers over het algemeen de deur direct openzwaaien voor een AT5-ploeg, is het buiten de Ring in het westen van de stad lastig om bij bewoners binnen te komen. Cecile van de Grift moest heel wat woningen af voor ze medewerking kreeg in de Sinjeur Semeynsstraat; het woonblok dat pal aan de A10 ligt.

"Ik wilde al zo lang weten: wie wóónt daar nou? Toen ik er rondliep, bleken de bewoners supertrots op hun huis te zijn. Ze vonden het cool om uit hun raam die auto's voorbij te zien racen."

Berenhuis
Van de Grift fietste ooit op de Schellingwouderdijk in Noord toen ze een rode tractor met allemaal knuffelberen op de dijk zag staan. "Ik ben meteen gaan rondbellen: van wie zijn die beren, en wat doen ze daar?"

Van de Grift is weleens tijdens een opname van de trap gevallen. 'Dat maakt het programma zo leuk'

De meneer die het tafereel verzorgde, bleek zijn ouderlijk huis, tegenover de tractor, aan te houden voor zijn knuffelverzameling. Zelf woonde hij verderop. 

Eenmaal in het huis stuitte Van de Grift op een bizar thee­kransje; op de stoelen en banken in de woonkamer zaten grote teddyberen. "Het zit helemaal vol met beesten hiero," vertelt de bewoner trots in de aflevering. "Net Artis."

Geheim buurtcafé
Typisch zo'n voorbeeld hoe je van de ene verbazing in de andere kan vallen: nadat Van de Grift bij de berenmeneer op bezoek was geweest, stuitte ze op een buurman die een verborgen etablissement runt achter zijn huis. De Bosbar is een volledig ingericht café met bar, sfeerverlichting en 'Amsterdams lawaai' door de speakers.

Op de stoelen en banken in de woonkamer zaten grote teddyberen: een bizar thee­kransje

"Een fantastische ontdekking: die man ontvangt daar de buurt voor een biertje. Iedereen die naar zijn geheime cafeetje wil komen, is elke vrijdagavond welkom."

Meer groen dan gevel
Met een nieuwsaanleiding ging Waldy van Geenen op pad naar de Nova Zemblastraat in West: een bewoner zou daar in de clinch liggen met het stadsdeel vanwege een geveltuin. "De woningbouwvereniging wilde renoveren, en dus moest zijn geveltuin weg."

De bewoner bleek voor zijn huis nauwkeurig een stukje stadsjungle te hebben aangelegd met allerlei tropische planten en klimop. Bamboe reikte tot halverwege de eerste verdieping. "Die man bleek hovenier, en geveltuintjes zijn echt een ding in die straat. Hij onderhoudt ze van meerdere buren."

Vanaf maandag worden op AT5 jubileumuitzendingen vertoond. Op at5.nl is een plattegrond te vinden waarop alle afleveringen per straat makkelijk zijn ­terug te vinden.

Cecile van de Grift met een bewoner in de Nova Zemblastraat in West.Beeld At5
De eigenaar van geheim café de Bosbar, ook op de Schellingwouderdijk in Noord.Beeld At5
Waldy van Geenen met een bewoner in de Nova Zemblastraat in West.Beeld At5