Direct naar artikelinhoud

Investeerders staan in de rij voor Amsterdamse start-ups

Het investeringsgeld stroomt met tientallen miljoenen tegelijk binnen bij ambitieuze start-ups in Amsterdam. Dansen zij op een rommelende vulkaan?

De Amsterdamse start-ups Tiqets en Framer harkten tezamen bijna 50 miljoen dollar binnen.Beeld Rink Hof

D-day voor de tech, afgelopen maandag. Twee Amsterdamse start-ups harkten tezamen bijna 50 miljoen dollar binnen. Tegelijkertijd viel een leeftijdsgenoot voor een appel en een ei ten prooi aan een overname na faillissement.

"Je zult dit soort investeringen steeds vaker zien. Er zijn veel fondsen bijgekomen, er is veel geld, maar het aantal start-ups is niet enorm gegroeid. Zij hebben nu meer te kiezen." Thomas Mensink van Golden Egg Check, dat techbedrijven en investeerders bij elkaar brengt, houdt nauwkeurig bij waar en hoe veel wordt geïnvesteerd in Nederlandse techbedrijven.

Miljoenen
Vorig jaar staken investeerders tenminste 650 miljoen dollar in Nederlandse techbedrijven. "Daar gaan we dit jaar overheen," zegt Mensink. "In de eerste helft van dit jaar was al meer dan 350 miljoen aan deals gemaakt. Zowel het aantal deals als de bedragen zullen nog verder stijgen."

Het is inmiddels gebruikelijk dat techbedrijven in één investeringsronde tientallen miljoenen ophalen, al is de 60 miljoen dollar van het Amsterdamse Messagebird, een jaar geleden, nog een uitschieter.

Dat de investeringslust een hausse beleeft is ook volgens Johan van Mil van de Amsterdamse techinvesteerder Peak Capital verklaarbaar. "De rente is laag, de prijs van vastgoed staat op een alltime high. Voor investeerders die op zoek zijn naar rendement, bieden techinvesteringen de beste mogelijkheid."

Pompeï
Het investeringsklimaat gaat meer en meer lijken op de techvariant van de laatste dagen van Pompeï voor de vulkaanuitbarsting. Eind jaren negentig was de sfeer hetzelfde als nu: tech zou wel even de wereld gaan veranderen, alles zou via internet gaan en geen idee te gek of er werd wel een start-up omheen bedacht waar investeerders zich als piranha's op storten.

Tot de bubbel in 2001 barstte, overgekapitaliseerde bedrijven kletterend onderuitgingen en tech van de ene op de andere dag dood bleek. Mensink ziet de gelijkenis: "Er wordt al twee jaar gesproken over een bubbel."

Gemanipuleerde groei
De analist is er nog niet van overtuigd dat het deze keer beter zal aflopen wanneer de markt zich bedenkt. "Europese investeerders zijn van oudsher voorzichtig, die bieden een solide basis en kiezen niet voor een alles-of-niets model.

Amerikaanse investeerders kijken liever naar groei. Dat is zorgwekkender, want groei kan je manipuleren. Er zijn voldoende private bedrijven, zoals Uber en Airbnb, die helemaal volgepompt zijn met investeringsgeld. Ik moet nog zien of die het allemaal waard zijn als ze naar de beurs gaan."

En anders? "Als het daar uiteenspat, kan dat gevolgen hebben voor het hele investeringsklimaat in de techbranche. Dat is nog wel spannend."

Ook het 'winst is voor verliezers' uit de gloriejaren van de techbubbel geldt nog altijd. Bedrijven met aantoonbare 'aanloopverliezen' krijgen de hoofdprijs op de investeringsmarkt. Zo verzamelde Travelbird bijna 32 miljoen euro van het Duitse Rocket Internet, terwijl het bedrijf tot begin dit jaar alleen maar verlies boekte. Ook Framer en Tiqets schrijven geen zwarte cijfers.

Investeren
"Winst is voor ons niet belangrijk," erkent Van Mil van Peak Capital, dat onder meer scoorde met restaurantsite Iens - drie jaar geleden verkocht aan Tripadvisor - Radionomy (Vivendi) en veilingsite Catawiki. "Groei is belangrijker dan winst. Iedere euro winst moet het liefst zo snel mogelijk weer terug in het bedrijf."

"Wij doen met name aan verliesfinanciering door te investeren in groei. De bedrijven waarin wij investeren zijn gezond. Ja, ze maken verlies, maar zonder alle marketingkosten zouden ze winstgevend zijn," aldus Van Mil.

"We gaan er net als de meeste investeerders vanuit dat van de tien bedrijven waar we in stappen, er eentje een succes wordt en vier hun inleg wel weer opbrengen. Vijf gaan er onderuit. Als je op die basis denkt, dan kan het alleen maar meevallen."

Gezond geluk
Van Mil is niet bang voor het verdampen van een investering: "Het risico dat deelnemingen onderuit kunnen gaan, hoort erbij. Wij zeggen stoer dat we na elf jaar nog nul mislukkingen kennen. Je moet ook een gezonde dosis geluk hebben."

Hij verwacht dat de komende tijd meer geldschieters hun investering te gelde maken. "Als je alleen kijkt naar geld is nu het moment om te cashen. Wij verkopen meestal aan een strategische partner, zoals bij Iens. Die zijn over het algemeen voorzichtiger. Het is niet alleen economie. De mensen moeten het zelf vooral willen. Het heeft geen zin om een bedrijf naar de uitgang te helpen als ze er nog niet aan toe zijn."

Mensink van Golden Egg Check waarschuwt voor te gretige geldzucht bij start-ups. "Grote bedragen scheppen ook grote verwachtingen. Je moet die investering wel laten renderen, anders grijpt de investeerder in. Door zulke bedragen maak je investeringen ook risicovoller. Dan wordt je gedwongen heel hard te groeien."

Zijn advies aan starters: groei niet te snel en accepteer alleen de investering die je daarvoor nodig denkt te hebben. "Het is geweldig als je de grootste bent of het meeste geld binnenhaalt, maar dat hoeft uiteindelijk niet tot het grootste succes te leiden."

"De ondernemers die na een verkoop het rijkst worden hebben het minste geld opgemaakt, want zo houd je de meeste aandelen. Als je onderdeel wordt van het alles-of-nietsspel, dan is de kans op succes kleiner."

Iedere euro winst moet het liefst zo snel mogelijk weer terug in het bedrijf

Tiqets - 23 mln
Anno: 2015
Laatste investering: 23 miljoen dollar
Van: HPE Growth Capital (VS)
Werknemers: 120
Doet: kaartjes voor musea en attracties in de hele wereld

Travelbird (in overname na faillissement) - 43,4 mln
Anno: 2011
Laatste investering: 43,3 miljoen euro
Van: Rocket Internet (D), Main Capital Ben Verwaayen (NL)
Werknemers: geen (was 310 man)
Deed: reispakketten

Framer - 23 mln
Anno: 2012
Laaste investeringen:  24 miljoen dollar
Van: Atomico (VK), Accel, AngelList, (VS)
Werknemers: 23
Doet: virtuele designsoftware voor apps