Direct naar artikelinhoud

Spoedhulp overbelast, ambulance wijkt uit

De Amsterdamse spoedeisende afdelingen gaan dit jaar vaker tijdelijk op slot voor nieuwe patiënten, omdat ze vol liggen. Hierdoor moeten ambulances vaker uitwijken naar andere ziekenhuizen.

Spoedhulp overbelast, ambulance wijkt uit
Beeld anp

Van januari tot en met augustus kondigden de Amsterdamse ziekenhuizen en het Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen in totaal bijna 2800 keer een stop af voor een spoedafdeling.

Afgezet tegen die periode vorig jaar is dat een stijging van bijna 40 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Roaz, het samenwerkingsverband van de acute zorg in Noord-Holland en Flevoland.

Andere baan zoeken
Ties Eikendal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen, maakt zich grote zorgen over de druk op de acute zorg. De aanrijtijden van de ambulances worden minder vaak gehaald, de werkdruk op de spoedposten neemt toe en twee derde van het personeel overweegt ergens anders aan het werk te gaan, somt Eikendal op.

"Als artsen en verpleegkundigen zo hard moeten werken, verliezen ze het plezier in het werk en gaan ze misschien fouten maken. Dan is juist de kwetsbare patiënt de dupe. Het zorgwekkende is dat maatregelen niet lijken te werken," zegt Eikendal.

Volgens de cijfers van het Roaz gaat elf keer per dag ergens in de stad een spoedeisende hulp, een eerste harthulp of shockroom-trauma­kamer tijdelijk dicht voor nieuwe patiënten, omdat de artsen en verpleegkundigen aan hun taks zitten.

Door een gebrek aan gespecialiseerd personeel kunnen ziekenhuizen minder patiënten helpen en groeien de wachtlijsten. Zo worden in het OLVG slechts 16 tot 18 van de 25 operatie­kamers gebruikt.

Andere Amsterdamse ziekenhuizen kunnen door personeelstekort evenmin op volle sterkte draaien. In de 'volle' ziekenhuizen kunnen patiënten uit de spoedeisende hulp (SEH) moeilijk doorstromen.

Druk van de ketel
De opnamestops duren dit jaar langer dan voorgaande jaren. Artsen en verpleegkundigen werken zich drie slagen in de rondte. "Ons wordt natuurlijk vaak gevraagd: komen patiënten in levensgevaar door de drukte in de spoedzorg?

Als verpleegkundigen en artsen zo hard moeten werken, gaan ze misschien fouten maken

Gelukkig kunnen wij die vraag nog altijd met de hand op ons hart met 'nee' beantwoorden," zegt Frank de Groot, manager SpoedZorgNet van het Roaz.
Als een spoedpost sluit, zijn er in Amsterdam nog genoeg uitwijkmogelijkheden. Overigens hebben de ziekenhuizen buiten de regio ook opnamestops. De Groot: "Hoorn had die nooit. Nu wel. En Alkmaar ook."

Volgens De Groot wordt er hard gewerkt aan een oplossing voor dit probleem. Er is meer geld beschikbaar voor verpleegkundigen en er zijn meer opleidingsplaatsen, wat op de lange termijn zijn vruchten moet afwerpen.

Op de korte termijn moet druk van de ketel worden gehaald door zogeheten eerstelijnsopvang, zorginstellingen zoals de WijkKliniek in Zuidoost, waar kwetsbare ouderen die acute zorg nodig hebben door de huisarts of vanuit de SEH naartoe worden verwezen. "Het is geen oplossing voor het hele probleem, maar het scheelt wel."

Ook wordt het Acuut Zorgportaal, waarin de stops worden afgekondigd, gemoderniseerd. Dat is een overzicht waarop de medewerkers van de SEH en Ambulancedienst direct kunnen zien welk ziekenhuis vol ligt.

Bron: ROAZBeeld Het Parool