Direct naar artikelinhoud

Verdachte in zaak-Insiya: Ik ben in het pak genaaid

Twee van de vier verdachten van de ontvoeringszaak van de peuter Insiya zijn dinsdag verschenen voor de rechtbank: de 'analiste' Lizzy S. (26) en privédetective Huibert V. (55) van het 'observatieteam'.

Rechtbanktekening van verdachten Lizzy S., Huibert V., Daniel C., Willem V. en Robert B.Beeld ANP

Oud-politieman Huibert V. (55), die als privédetective recherchewerk deed, maakte deel uit van het 'observatieteam'. Hij was er door Erik S. bijgehaald.

"De opdrachtgever zat in India. De moeder had hun kind naar Nederland ontvoerd, zo werd de zaak mij gepresenteerd. De vader wilde weten waar zijn dochter verbleef en ook of zijn vrouw bezig was een andere verblijfplaats in te richten. Er waren al juridische procedures gaande. Er zou een uitspraak zijn in India dat de vader het gezag over zijn kind zou krijgen. Ik nam dat ter kennisgeving aan. De vader had een gerenommeerde advocaat in Nederland," zei V.

Het leek hem een "rechtmatige" opdracht. Hij had dan ook geen enkele maatregel genomen om zijn identiteit tijdens deze opdracht te verhullen.

Observeren
V. kreeg het document 'Operatie Barney', waarin de ontvoeringsplannen werden beschreven, via de mail binnen. Deze mail gooide hij weg. "Het was een document in het Engels en duidelijk voor de opdrachtgever bedoeld, niet voor mij. Toen ik later hoorde dat er sprake was van een ontvoering heb ik alle documenten verwijderd die te maken hadden met de opdracht. Ik was bang dat ik aan de ontvoeringszaak gelinkt werd."

V.'s taak, in het document omschreven als deelnemer van het 'observatieteam', was om twee locaties, oma's woning in Amsterdam en eentje in Hoofddorp, te observeren om te kijken wat de beste plek was om de vader te herenigen met zijn kind.

Die bewuste ochtend zag hij tijdens het observeren dat Nadia zonder Insiya weg ging van het huis van haar moeder aan de Anfieldroad in de Watergraafsmeer en meldde dit aan Erik S. Die stuurde hem korte tijd later een app: 'We have her'.

Hij zei dat app'je niet te begrijpen. Toen hij later die dag op de radio over het Amber Alert hoorde, had hij nog geen idee wat er aan de hand was. "Had de vader het heft in eigen handen genomen?"

Achteraf gezien had hij zich meteen moeten melden bij de politie, maar dat voelde op dat moment niet zo. "Het was me niet duidelijk met wie ik te maken had. Ik dacht: Ik ben in het pak genaaid. Ik was echt bang."

Lizzy en Erik S.
Erik S. (60), de vader van Lizzy, kon geen vrij krijgen van zijn werk. Hij heeft de rechtbank verzocht of zijn zaak maandag behandeld kan worden. 

De rol van Lizzy wordt in het document 'Operatie Barney' omschreven als 'analiste'. Ze moest ook een safehouse klaarmaken en heeft de Whatsappgroep Barney op de telefoons van de verdachten uit het 'team' aangemaakt.

Zelf ontkent ze ten stelligste dat ze een rol heeft gespeeld in de ontvoeringszaak: "Ik ben hier op een bepaalde manier ingerold maar wist helemaal niet wat mijn rol was en wat er stond te gebeuren. Ik ben voor mijn gevoel hier geen onderdeel van geweest. Ik wist niet van de hoed en de rand. Ik wist zoveel niet."

Ze noemde zichzelf slechts een 'marketingmiep'. "Ik zette koffie, vatte observatierapporten samen. Had iemand een pen nodig, dan zocht ik die."

Hereniging
Het enige wat ze wist, was dat er een man die in het buitenland was die meer wilde weten over zijn vrouw en kind. "Ik wist dat Hemani problemen had met zijn vrouw. Hij wilde weten waar zij was en wat zij deed. Over hereniging had hij het niet. Hij had het over het gesprek aangaan. Ik vind het belangrijk dat mensen het gesprek met elkaar aangaan," zei S. die destijds student was en liefdadigheidswerk deed voor eenzame kinderen.

Op een van de meetings begon Insiya's vader Shehzad Hemani over voogdij. S. hield er een raar gevoel aan over. "Als ik vanaf het begin wist wat er stond te gebeuren, had ik er afstand van genomen en iedereen eruit gepraat."

Dat ze de Whatsappgroep Barney aanmaakte, is niet vreemd, zei ze. S.: "Dat doen mensen van mijn leeftijd vaker voor mensen." 

Het door oud-marinier Willem V. geschreven document 'Operatie Barney' kende ze niet, beweerde ze. "Waarom heeft hij mij erin gezet, en ook als analist? Ik ben er erg van geschrokken toen ik dat zag. Ik was zo naïef in dit geheel."

5.000 euro
Op de avond van de ontvoering trof ze Insiya daadwerkelijk in de woning van haar en haar vader aan. Insiya en haar vader liepen in de tuin. S. vroeg wat er gaande was. "Ik schrok ervan. Ik wilde me er niet mee bemoeien. Ik was me ervan bewust dat het meisje was meegenomen. Ik ben niet gek. Maar ik wist niets over de wijze waarop."

InsiyaBeeld ANP

S. zou 5000 euro krijgen voor haar deelname aan de operatie.  "Ik zou nooit iets crimineels doen voor geld. Ik zou nooit iets crimineels doen. Ik bouwde aan een zorgeloze toekomst."

De rechter: "U maakt zichzelf heel klein, alsof u er niets mee te maken had. Ik denk als ik het dossier lees: Nou, er staat een stevige tante voor haar leeftijd."

"Nee hoor, ik was jong en naïef," stribbelde S. tegen. Op veel vragen wist S. geen antwoord te geven. Waarom ze zich zo weinig herinnert, wilde de rechter weten. "Ik heb de neiging om dingen die traumatisch voor me zijn te verdringen."

Trauma
De rechtbank ging in op het verzoek van de advocaat van Lizzy S. om zijn cliënt psychologisch te laten onderzoeken. De advocaat vroeg de zaak van zijn cliënt terug te verwijzen naar de rechter-commissaris om haar te laten onderzoeken door een psycholoog om vast te stellen of zij een trauma heeft.

"Er is sprake van PTSS bij mijn cliënt. Ook haar relatie met haar vader moet worden onderzocht. Het is belangrijk om te kijken hoe zij reageert op verzoeken van haar vader," aldus S.'s advocaat Maarten Pijnenburg. De rechtbank wees het verzoek toe omdat zij ook vragen heeft over het persoonlijk leven van S. en hoe zij zich vandaag presenteerde tijdens de zitting.

Robert B.
De Amerikaan Robert B. (49) was niet bij de zitting aanwezig. Zijn taak bij de kidnap van Insiya was om de oma tegen te houden.

Vanuit Colombia, waar zijn vrouw en kind wonen, was hij naar Nederland overgevlogen om zich aan te sluiten bij de zogenoemde Schipholmeeting die het 'team' in een hotel had.

Op de bewuste ochtend reed hij naar de woning van Insiya's oma in de Watergraafsmeer. Willem V. en de neef van de vader gingen er in een gereedstaande auto met Insiya vandoor. B. werd door buurmannen tegen de grond gewerkt.

De advocaat van B. wist niet of zijn cliënt bij het tweede deel van de zitting in mei aanwezig zal zijn.

Maandag om 13 uur vindt de feitelijke behandeling plaats van Erik S., de vader van Lizzy S., die het team heeft samengesteld.

Lees het verslag van dag 1: Chauffeur ontvoering Insiya: 'Ik ben misleid door haar vader'

Nee hoor, ik was jong en naïef
Lizzy S.