Direct naar artikelinhoud

VVD'er Koerhuis wil Amsterdam altijd een hak zetten

VVD'er Daniel Koerhuis voert vanuit de Tweede Kamer een verbeten strijd tegen alles wat 'Amsterdams' is. Terwijl hij lang in Noord heeft gewoond. 'Alles wat met de PvdA te maken had, vond hij rood en gevaarlijk.'

Tweede Kamerlid Daniel KoerhuisBeeld Harmen de Jong

"Koerhuis, heet hij zo?" Meewarig vroeg burgemeester Jozias van Aartsen zich dit voorjaar af wie toch dat VVD-Kamerlid was dat vanuit Den Haag de confrontatie met hem zocht.

Het was geen incident. Steeds vaker duikt Daniel Koerhuis (37) op als de plaaggeest van de hoofdstad. In interviews, op sociale media en tijdens debatten spuugt hij de woorden 'links Amsterdam' uit alsof er een strontvlieg in zijn mond zit.

Meestal beklaagt hij zich over het woonbeleid. Want Koerhuis is namens de VVD de portefeuillehouder Wonen, en de wensen van Amsterdam en die van het Kamerlid verschillen nogal. Koerhuis dreigt de stad soms zelfs een hak te zetten. "Zolang links Amsterdam de bouwstop op koopwoningen handhaaft, zie ik niet in waarom de stad meer ruimte nodig heeft voor woningbouw," vindt hij.

Ook verzamelde hij een meerderheid in de Kamer, waardoor krakers in de toekomst sneller kunnen worden aangehouden. "De wet geldt in heel Nederland, ook in links Amsterdam." En hij wordt echt woedend als de acties van We Are Here in het nieuws komen. "Links Amsterdam heeft weer alle verwachtingen overtroffen," foetert hij in De Telegraaf.

Koerhuis mag doen alsof Amsterdam op een andere planeet ligt, het Kamerlid kent het hier als geen ander. Zijn politieke carrière begon zelfs in de stad die hij nu zo graag verkettert.

Toen hij in Amsterdam woonde, haalde hij al regelmatig het bloed onder de nagels vandaan bij hen met wie hij een meningsverschil had. Zo ook in 2006, toen de SP een niet al te sterke kandidaat naar een verkiezingsdebat in de Buiksloterkerk had gestuurd. Het aspirant-deelraadslid bleek geen groot talent, en Koerhuis, bestuurslid van de VVD-afdeling in het stadsdeel, kon het niet langer aanhoren. "Jullie snappen helemaal niets van Noord, wat doen jullie hier?!" foeterde hij in de microfoon. De aanwezige SP'ers werden woedend en timmerden hem nog net niet in elkaar.

Groen en geel ergeren
Vader Henny Koerhuis weet niet anders dan dat zijn zoon Daniel zich opwindt over dat soort dingen. Dat deugt niet, concludeerden vader en zoon toen een buurman in hun woonplaats Dedemsvaart een sociale huurwoning bewoonde, maar ook een Porsche reed. "Bolkestein en Wiegel hoorde hij graag praten." Op zijn vijftiende kwam Daniel met VVD-posters thuis, die vader en zoon ophingen en ma Koerhuis na een dag weer weghaalde. Die gekkigheid wilde ze niet voor de ramen hebben hangen.

De vroegwijze jongen is hoogbegaafd, met twee vingers in zijn neus rondde hij in het nabijgelegen Harderberg het vwo af. Op zijn zeventiende verhuist hij naar Amsterdam voor een studie econometrie aan de Universiteit van Amsterdam. Groen en geel ergert hij zich aan afgestudeerden die al jaren betaald werk hebben en een studentenkamer bezet houden, omdat het goedkoop wonen is. Als Kamerlid zal hij later de aanval openen op scheefwoners.

Medestudenten verdiepten zich in muziek en sport, Daniel in de politiek, herinnert studiegenoot Mark Admiraal zich. Admiraal kwam uit Zuidoost, dus in de ogen van Koerhuis was hij eigenlijk ook niet zo'n irritante Amsterdammer. "Als hij op vrijdag naar Dedemsvaart ging, grapte ik wel eens hoe ver weg het lag. Hij hield stug vol dat de Randstad bij Zwolle begon."

Koerhuis is vanaf 2004 actief als afdelingsvoorzitter in Noord, maar gaat niet voor een plek in het stadsdeelbestuur of de gemeenteraad. Z'n partijgenoten zien hem ook niet vaak op de wekelijkse avondjes bij politiek café Libertijn. Koerhuis is niet zo van bier en bitterballen. "In Noord woont het type Amsterdammer dat bij hem past. Net wat rauwer dan de rest van de stad," zegt lokale VVD-voorman Eric van der Burg.

Hij zag altijd overal politiek in, alsof hij Tweede Kamertje aan het spelen was
Rob Post

Koerhuis richt zich in die jaren op zijn carrière en gaat al snel na zijn afstuderen bij het ministerie van Financiën werken. Daar komt hij tijdens het uitbreken van de crisis in een clubje superslimme ambtenaren terecht rondom toenmalig minister - en PvdA'er - Wouter Bos. Ze ontwerpen een reddingsplan voor de banken, later reist hij Europa door om andere landen daarbij te helpen.

Pietje Bell
Zijn leven bestaat hoofdzakelijk uit zijn gezin, zijn werk en de VVD. Op de avond voor de raadsverkiezingen in 2010 gaat hij samen met deelraadslid Cees Eenhoorn op stap in een grote oude Volvo, lijm en posters achterin. Het duo beplakt in één nacht alle posterborden die in het stadsdeel staan met VVD-pamfletten, zodat op de verkiezingsdag alleen het VVD-logo in het straatbeeld zichtbaar is. "Het had een hoog Pietje Bellgehalte, maar we stegen toen wel naar vijf zetels in de deelraad, een zeer goed resultaat in die tijd," herinnert Eenhoorn zich.

Ondanks zijn rol op de achtergrond als afdelingsvoorzitter valt hij toch op. "Alles wat met de PvdA te maken had, vond hij rood en gevaarlijk," zegt voormalig voorzitter Rob Post. "Hij zag altijd overal politiek in, alsof hij Tweede Kamertje aan het spelen was." 

Tussen 2010 en 2015 woont hij met zijn jeugdliefde Leonie en hun kinderen (drie zoons en een dochter) in het buitenland. Vanuit Luxemburg en Brussel werkt hij voor de Europese Commissie, als financieel expert.

Op de achtergrond vraagt de VVD-top hem geregeld om advies bij ingewikkelde financiële vraagstukken. In 2012 probeert hij het al eens, maar in 2017 krijgt hij een verkiesbare plaats op de VVD-lijst voor de Tweede Kamer. Het gezin gaat in Raalte wonen, lekker dicht bij de familie.

Soms te bot
In het voorjaar van 2018 haalt hij woedend uit naar zijn partijgenoot Jozias van Aartsen, als die naar de zin van Koerhuis niet snel genoeg ingrijpt bij een kraakactie van We Are Here. Hij probeert Van Aartsen in een spoeddebat op de vingers te laten tikken door de minister. 

Amsterdamse VVD'ers vinden dat Koerhuis daar te ver is gegaan. "Je mag kritisch zijn, maar doe dat wel met respect," zegt Eenhoorn. In een interview op de VVD-website erkent Koerhuis min of meer dat hij soms te bot is. "Ik kan op een betrokken manier naar cijfers kijken, de mensen achter de cijfers zien. Dat is ook mijn valkuil: ik ben soms te betrokken en te emotioneel."

Volgens Van der Burg is dat rechtse imago niet gespeeld, maar profiteert Koerhuis wel van de toenemende verschillen tussen de hoofdstad en de overige delen van het land. "Amsterdam, met de symbolische benaming 'de grachtengordel', staat symbool voor de elite. Als je daar kritisch op bent, win je al snel de sympathie van de rest van Nederland."

In Noord woont het type dat bij hem past. Net wat rauwer dan de rest van de stad
Erik van der Burg