Direct naar artikelinhoud

Oud-docent UvA verliest hoger beroep over ontslag

De Universiteit van Amsterdam mocht docent cultuurwetenschappen Rudolf Valkhoff ontslaan. Dat heeft de rechter donderdag in hoger beroep besloten.

Docent Robert Valkhoff tijdens een persconferentie in het Bungehuis.Beeld anp

"Zijn houding en gedrag maken hem onbekwaam dan wel ongeschikt voor zijn functie," zo luidt het oordeel. "Het college heeft in redelijkheid van de ontslagbevoegdheid gebruik kunnen maken."

De 64-jarige Valkhoff werd in januari 2016 officieel ontslagen door de universiteit, nadat hij in september 2015 op non-actief werd gesteld. Een jaar geleden verklaarde de rechtbank Noord-Holland het ontslag van de voormalig UvA-docent geldig.

De Centrale Raad van Beroep in Utrecht is het daar nu dus mee eens.

Zelf beweert Valkhoff dat hij ontslagen is op basis van zijn deelname aan de studentenprotesten van 2015. Hij was het gezicht van de bezetting van het Maagdenhuis en het Bungehuis. 

Onderwijsprogramma
Maar de UvA geeft aan dat het op inhoudelijke gronden werd besloten. De rechter geeft de universiteit daarin opnieuw gelijk. "Hij moet zich houden aan de inhoud van het onderwijsprogramma."

Zijn beroep op academische vrijheid wordt teniet gesteld. Volgens de UvA zou de wetenschapper onvoldoende als docent functioneren, niet goed samenwerken met collega's, weigeren werkinstructies op te volgen en gezagsverhoudingen niet accepteren.  

'Carrière overhoop geschoten'
"Ja, de UvA ontkent dat er een verband is tussen mijn ontslag en de bezetting van het Maagdenhuis," zei hij in gesprek met Het Parool, in november 2018. "Maar ik kan aantonen dat ik vanaf 2007 in toenemende mate heb gestreden tegen het rendementsregime. Kwantificatie is geen kwaliteit, zei ik altijd. Er ontstond een slechte verhouding met de UvA en die escaleerde tijdens de studentenprotesten." 

Destijds verwachtte hij al weinig meer van het hoger beroep. "Ik ben eigenlijk vrij wanhopig over alles. Ik voel me in mijn recht aangetast, maar ik krijg geen gelijk. Het hoger beroep is een soort laatste redmiddel. Ik kan ook nog naar het Europese hof maar dat is zo slopend. Na drie jaar procederen zit ik er wel doorheen. De UvA heeft effectief mijn carrière overhoop geschoten."