Direct naar artikelinhoud
Column

Een coalitie met twee gezichten

Een coalitie met twee gezichten
Beeld Steen

De komst van migranten naar Nederland is een heikel politiek ­onderwerp,
zo blijkt uit de ingezonden brief hiernaast naar aanleiding van de nieuwe bevolkingscijfers van het CBS.

In de landelijke, Europese en mondiale politiek zorgen vooral vluchtelingen voor felle discussies, in Amsterdam gaan de ­meningsverschillen over expats.

Deze nieuwe Amsterdammers, die hier komen werken voor, vaak internationale, bedrijven of organisaties, zijn een splijtzwam in de gemeenteraad en zelfs in het college.

Wat is er aan de hand? Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de Nederlandse bevolking groeit en dat is vooral te danken aan de komst van immigranten. Buitenlanders dus - en dan gaan de politieke machines draaien.

Thierry Baudet, leider van ­Forum voor Democratie, was er snel bij om de migratiegolf toe te schrijven aan kabinetspartijen VVD en CDA, 'die de grenzen wagenwijd open hebben gezet.'

Als we goed naar de cijfers kijken, dan zien we dat de nieuwkomers vooral arbeidsmigranten en expats zijn uit Polen, Duitsland, Bulgarije, China en India. Vluchtelingen zijn in de minderheid. Het aantal nieuwe inwoners uit Syrië kwam in 2018 uit op zo'n 5300, wat schril ­afsteekt tegen de migratie uit bijvoorbeeld Duitsland.

In Amsterdam is het beeld nog extremer. De top vijf van herkomstlanden bestaat uit Amerika (2200), Engeland (1978), ­India (1949), Duitsland (1866) en Italië (1783). Vorig jaar kwamen 55 migranten uit Syrië, om een en ander in perspectief te zetten.

Amsterdam zal dit jaar het hoogste aantal inwoners ooit ­bereiken, vooral dankzij expats, zo veel is duidelijk. Intussen vertrekken er meer Amsterdammers naar een plek elders in het land dan dat er mensen uit de provincie naar de stad komen. De idee dat het succes van ­Amsterdam de rest van Nederland leegtrekt, is een illusie. Sterker: de hoge prijzen in de stad jagen mensen, veelal gezinnen, juist de stad uit.

Gelukkig hebben we de buitenlanders nog. Want de groei van de stad is belangrijk voor de welvaart en een van de belangrijkste motoren van de economische groei.

Maar niet iedereen is blij met deze trend. De SP bijvoorbeeld, die in 2018 de verkiezingen ­inging met het programma ­'Amsterdam van Amsterdammers'. 'Pak verdringing van ­Amsterdammers door expats aan,' twitterde fractievoorzitter Erik Flentge direct naar aanleiding van het CBS-rapport.

Michiel CouzyBeeld Wolff

'Het geld mag de stad niet overnemen.' Zijn partijgenoot Laurens Ivens, wethouder Wonen, deed daar, ook op Twitter, nog een schep bovenop. 'Amsterdamse gezinnen worden verdrongen door de komst van rijkere ­mensen en het tekort aan ­betaalbare woningen.'

Coalitiegenoot D66 laat een ander geluid horen. Udo Kock, ook wethouder, noemde de komst van kennismigranten 'goed nieuws'. Bij de opening van het nieuwe onderkomen van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) zei hij deze week dat de expats van deze ­organisatie 'niet onze huizen en banen inpikken, maar juist bijdragen aan de samenleving'.

Voor oppositiepartij VVD ­natuurlijk aanleiding flink te stoken. Hala Naoum Néhmé heeft al een spoeddebat aan­gevraagd over de vraag welke wethouder het collegestandpunt vertolkt.

Expats zijn een splijtzwam in de Amsterdamse coalitie. Het mondain-liberale D66 staat lijnrecht tegenover arbeiderspartij SP. En beide partijen willen met dit thema hun gezicht laten zien aan hun achterban.

Er staat dan ook iets op het spel. De samenstelling van de Amsterdamse bevolking verandert razendsnel, door het massale vertrek van gezinnen en de nog grotere instroom van expats. Of dat nu goed is of slecht, het is in ieder geval een trend die de komende jaren doorzet. En daarmee vormen expats een gevaar voor de eenheid in het college.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

De samenstelling van de Amsterdamse bevolking verandert razendsnel