Direct naar artikelinhoud

Ymere bouwt luxe sociale huurhuisjes in Oost

Ymere gaat binnen de Ring voor het eerst sinds jaren kleine, sociale huurhuizen bouwen. De appartementen van 33 vierkante meter krijgen een luxe uitstraling.

Ymere bouwt luxe sociale huurhuisjes in Oost
Beeld Korth Tielens Architecten

"Als je arm bent moet je in design investeren," citeert Hieke Bakker (37), projectontwikkelaar van Ymere, woonexpert Kimmo Rönkä uit het Finse Helsinki, waar de corporatie haar licht opstak. Dat geldt nog meer voor woningen die extreem klein gebouwd worden.

Ymere noemt de nieuw te bouwen woningen vanaf 33 vierkante meter aan de Rudolf Dieselstraat 'compact'. Zij heeft een team experts ingezet om met beperkte middelen appartementen ook met design een warme uitstraling te geven.

Het project De Eenhoorn met 320 woningen, uitsluitend sociale huur, is in alle opzichten bijzonder. Het is nieuw dat een woningcorporatie zulke kleine appartementen in de stad bouwt. Dat is lang niet meer voorgekomen. In de jaren negentig streefden corporaties naar woningen van minimaal tachtig vierkante meter.

Autovrij
"We hebben er enorme discussies over gehad," zegt Viviane Regout (46) van de directieraad van Ymere, die samen met Bakker het project van de grond trekt. "Maar we zijn bij de besparingen op ruimte zeker niet alleen gedreven door hoge vastgoedprijzen. We variëren in volumes. En we zetten er veel comfort tegenover."

Wie de artist's impressions ziet, is direct verkocht. De bouwstenen zien er mooi uit. Op de begane grond, waar de vertrekken 3,5 meter hoog zijn, is voor hoge kwaliteit steen gekozen. De vier blokken van vier en vijf verdiepingen staan in groene straten. De bovenste etages wijken terug zodat de complexen lager lijken. De centrale Speelstraat, voorheen Rudolf Dieselstraat, wordt autovrij.

De oude 124 'bebo-woningen' (beneden- en boven, 37 m2) uit 1952 worden nu gesloopt. In plaats daarvan komen naast de startersappartementen ook woningen van 45, 60, en 87 vierkante meter, de laatste met drie slaapkamers, voor gezinnen. Een derde van de huizen gaat naar 'voorrangsgroepen', zoals alleenstaande moeders en dak- en thuislozen.

Zonnepanelen
Er is sprake van een enorme verdichting. De woningen zijn uiteraard 'van het gas af' en worden voorzien van zonnepanelen, stelt Hieke Bakker, die met allerlei 'conceptontwikkelingsclubs' in de weer is. Gewerkt wordt met een nieuw installatieconcept, waarbij het bedrijf Iederzon zorgt voor de warmte.

Je huis moet vriendelijk ogen. Dan lok je positief gedrag uit

De woning zelf moet top zijn. Regout: "Op het moment dat je arriveert bij een voordeur die hufterproof is met van die schokplaten kom je niet lekker thuis. Je huis moet vriendelijk ogen. Gangen mogen niet kaal zijn. Met een verzorgde omgeving lok je positief gedrag uit."

De mooi vormgegeven royale trap staat aanlokkelijk in het zicht, terwijl de lift verstopt om een hoek zit.

Vanaf de straat kun je naar binnen kijken, door de hal, naar de fietsenstalling, waar een extra reparatieruimte komt, en ook naar een gezamenlijke wasmachineruimte - hoef je die niet in je eigen huis te plaatsen - en een extra te maken lobby.

"Als je klein woont, heb je behoefte aan ruimtes buiten je woning," zegt Bakker.

Lobby met zitjes
Regout: "Maar een bewoner van een sociale huurwoning heeft niet veel geld voor restaurantjes en cafeetjes. Daarom maken we een lobby met zitjes. Niet per se zo fancy als in het Pulitzer Hotel, maar wel mooi en meteen gezellig."

En er komt permanent een huismeester die als gastheer fungeert. Ymere probeert ook hulpinstanties voor de kwetsbare groepen in de lobby te krijgen. Regout: "Dat worden geen aparte balies van zorginstanties waar we mee werken, als Cordaan. Bewoners kunnen er met hun buurman die ze niet zo nodig in hun huis willen hebben aan een ander tafeltje koffie drinken."

Klantenpanels zeiden verder geen gezamenlijke badkamer of keuken te willen en ook geen gezamenlijke logeerruimte. Regout: "Maar wél een lobby!"

Ymere bouwt luxe sociale huurhuisjes in Oost
Beeld JG / Het Parool