Direct naar artikelinhoud

Amsterdam treedt steeds harder op tegen 'fout geld'

Amsterdam treedt steeds harder op tegen 'fout geld dat de stad in stroomt'. Wie in het integriteitsonderzoek een formulier vals invult, kan zomaar twee maanden cel krijgen.

Amsterdam treedt steeds harder op tegen 'fout geld'
Beeld ANP

Het waren twee heel verschillende types die deze week voor de politierechter zaten omdat ze op een belangrijk formulier ten onrechte hadden ingevuld dat er recent geen problemen waren geweest met justitie. Onder de streep was de uitkomst van hun zaken dezelfde: twee maanden cel.

De Pakistaan Ali W. (65) is het Nederlands niet machtig, dus had zijn zoon hem geholpen met het formulier voor de integriteitstoets in verband met de wet Bibob (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur). Hij moest - zeer tegen zijn zin - de fundering opknappen van zijn souvenirwinkel aan de Nieuwendijk en liet in april 'nee' invullen op de vraag van de gemeente of, kort gezegd, de aanvrager van de bouwvergunning de afgelopen vijf jaar met justitie in aanraking was geweest.

Dat terwijl het gerechtshof hem op 5 april 2016 onherroepelijk had veroordeeld tot vier maanden cel voorwaardelijk en een taakstraf voor mensensmokkel - notabene in zijn winkel aan de Nieuwendijk.

Rijke familie
Officier van justitie Gerdine Dankers gelooft niets van taalproblemen en gaat er van uit dat W. het formulier 'heel brutaal' fout heeft ingevuld omdat het stadsdeel te misleiden, dat hem anders geen vergunning zou geven.

"De overheid moet kunnen vertrouwen op het juist invullen van papieren door burgers. In een stad als Amsterdam is controle hard nodig, want de gemeente wil geen zaken hoeven doen met niet-integere ondernemers. Die formulieren zijn bedoeld om te voorkomen dat fout geld de stad in stroomt."

De rechter is het met de aanklager eens: twee maanden cel.

De Rotterdamse belastingadviseur Mark H. (63) trad op voor een heel ander type ondernemer. Voor een telg uit de puissant rijke Spaanse familie Carceller liet hij in januari op het Bibob-formulier invullen dat van justitiële problemen geen sprake was - om een bouwvergunning te krijgen voor een pand aan de Keizersgracht dat de familie voor ruim drieënhalve ton wilde verspijkeren.

De familie is onder meer eigenaar van het Spaanse bierimperium Damm.

'Heftige veroordeling'
Een ambtenaar googelde wat en trof een Spaans krantenartikel dat meldde dat Carceller senior en zijn zoon in 2016 een schikking met justitie had getroffen en voor 92 miljoen (!) vervolging voor belastingfraude had afgekocht.

Die formulieren zijn bedoeld om te voorkomen dat fout geld de stad in stroomt

Die 'vrij heftige veroordeling' vindt Mark H. niet relevant, want het is een Spaanse zaak en sowieso 'een schande voor de rechtsstaat'. "Er is hier helemaal geen sprake van zwart geld en criminaliteit voorkomen. Maar we leven hier tegenwoordig in een heel transparante maatschappij, want je mag alles vragen en op iedere slak wordt zout gelegd."

Officier Dankers stelde ook nu dat 'alleen juist ingevulde formulieren kunnen voorkomen dat crimineel geld de stad in kan stromen'. "Het wordt een zooitje als de overheid keer op keer op achterstand wordt gezet als die formulieren verkeerd worden ingevuld en de overheid in dit geval niet zou hebben geweten van een groot fraudeschandaal."

De beoordeling of de Spaanse schikking relevant is, had ter beoordeling aan de gemeente moeten worden overgelaten, vindt de aanklager. "Dat gesprek had juist kunnen plaatsvinden als 'ja' was ingevuld, zodat de kwestie de gemeente was gemeld en die kon oordelen."

Waar Mark H. 'zich totaal niet herkent in het frame dat de officier om hem heen legt', oordeelt de rechter ook hier streng: twee maanden cel. De portee van het vonnis: "Het is niet aan de aanvrager de afweging te maken wat relevant is. U heeft opzettelijk nagelaten de gemeente de mogelijkheid te bieden een afweging te maken."

Het wordt een zooitje als de overheid keer op keer op achterstand wordt gezet als die formulieren verkeerd worden ingevuld