Direct naar artikelinhoud

Dwangsom voor prins Bernhard en partners

De gemeente heeft vorig jaar een dwangsom opgelegd voor het overtreden van de regels bij de verhuur van een pand van prins Bernhard van Oranje en zijn zakenpartners. Ook Tweede Kamerlid Wybren van Haga is betrapt.

Dwangsom voor prins Bernhard en partners
Beeld ANP

De last onder dwangsom is opgelegd omdat panden, die in handen zijn van Bernhard en consorten, werden verhuurd aan te grote groepen zonder vergunning. Dit mag niet volgens de Amsterdamse regels. De eigenaren kregen daarvoor al diverse waarschuwingen van de gemeente, zo blijkt uit documenten die door deze krant zijn opgevraagd met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur.

Bernhard en zijn zakenpartners hebben lang volgehouden dat ze niets wisten van overtreding van Amsterdamse regels. De verhuur van hun vastgoed is uitbesteed. 'Navraag leert dat voor zover wij weten dergelijke situaties zich niet voordoen,' mailde zijn woordvoerder in november 2017, als reactie namens Bernhard en zijn consorten - Paul-Louis Napoleon Mol, Menno de Jong en Coen Groeneveld - op vragen van deze krant naar de verhuur van kamers aan de Admiraal de Ruijterweg aan te grote groepen, zonder vergunning.  

Ook de leden van de Amsterdamse gemeenteraad kregen in november een mail waarin namens 'de heer Van Oranje' werd gesteld dat er geen sprake was van constructies om de regels van de gemeente te omzeilen.

'Alles uitbesteed'
Naar nu blijkt kreeg prins Bernhard al op 19 juni 2017 een aangetekende brief van de gemeente, met daarin de waarschuwing dat hij in overtreding is: een huis werd verhuurd aan zes personen, zonder vergunning. De vrienden blijven er nog altijd bij dat ze van niets wisten; niet alleen de verhuur van de panden is uitbesteed, ook de afhandeling van de post.

In december 2017 gingen nog meer aangetekende brieven naar de bevriende vastgoedbeleggers over verhuur aan te grote groepen. Omdat ze geen maatregelen namen om de situatie te legaliseren, volgde eerst een 'voornemen' tot een last tot dwangsom, een laatste waarschuwing, gevolgd door de last onder dwangsom. Pas eind mei verstrekte de gemeente vergunningen voor de panden.

Zandvoort
Bernhard is als privépersoon en via zijn bv's een van de grootste vastgoedbeleggers van deze stad, met meer dan 300 adressen. Ook is hij eigenaar van het circuit in Zandvoort en onlangs kocht zijn bedrijf Pinnacle het vastgoed op het Mediapark in Hilversum.

Ook Wybren van Haga, VVD-Kamerlid, kreeg een sommatie van de gemeente om een einde te maken aan de verhuur van een van zijn huizen aan zes personen. Van Haga heeft privé en via zijn vehikels tientallen adressen in bezit, veelal in Amsterdam en Haarlem en heeft bij de verhuur hiervan de regels overtreden.

Na publicaties in deze krant deed de VVD onderzoek en concludeerde dat Van Haga aan kon blijven als Kamerlid. Van Haga liet de onderzoekscommissie van de VVD op 22 februari 2018 weten dat alle zaken zijn opgelost. Naar nu blijkt, kreeg hij een dag eerder nog de brief van de gemeente waarin stond dat hij in overtreding was.

Lees verder: Gemeente sommeerde prins Bernhard en: Ook Wybren van Haga werd betrapt

Reactie prins Bernhard:
Bernhard van Oranje is voor 25 procent eigenaar van 102 appartementsrechten in Amsterdam. Het beheer is sinds jaar en dag uitbesteed. Dit geldt ook voor de afhandeling van alle correspondentie hieromtrent. 

Daarnaast is Bernhard van Oranje minderheidsaandeelhouder in het vastgoedontwikkel- en beleggingsbedrijf Pinnacle. Ook in dit bedrijf heeft hij een geheel passieve rol. Pinnacle transformeert oude kantoren naar woningen en voegt dus juist woonruimte toe in Amsterdam. Noch Bernhard van Oranje noch Pinnacle heeft de afgelopen 10 jaar woningen verworven om deze te verhuren. De buy to let discussie is in beide gevallen dus geheel niet van toepassing. Bernhard van Oranje houdt zich op dagelijkse basis bezig met zijn stichting Lymph & Co in de strijd tegen lymfeklierkanker, zijn IT bedrijf Levi9 en het Circuit Zandvoort.

Reactie Van Haga:
Volgens Van Haga was met de huurder van het pand afgesproken dat die op 31 juli 2017 zou vertrekken. Dat deed hij niet. Bovendien verhuurde de huurder kamers onder. Vervolgens is een 'juridisch traject' opgestart en dat leidde ertoe dat de huurder eind maart 2018 is vertrokken, waarmee de situatie op 1 april was gelegaliseerd.Op 15 februari 2018 was Van Haga opnieuw met de huurder overeengekomen dat die zou vertrekken. "Strikt juridisch gezien was het op 15 februari 2018 opgelost en uiteindelijk eind maart 2018 ook fysiek opgelost.