Direct naar artikelinhoud

Amsterdam staat in de rij voor een tafeltje bij sushistudent Kit

De 21-jarige student Kitsanin 'Kit' Thanyakulsajja gooide hoge ogen met een sushirestaurant in zijn studentenkamer. Een paar maanden later is hij de chef van zijn eigen 'geheime' restaurant in chic hotel The Dylan in de Negen Straatjes, en staat men in de rij.

Kit aan het werk in zijn thuisrestaurantBeeld Dingena Mol

Door mond tot mondreclame was het al snel niet meer het best bewaarde geheim van het Amsterdamse Science Park: bij Thanyakulsajja thuis, 'Kit' voor vrienden en klanten, werd misschien wel de lekkerste, al dan niet meest bijzondere sushi van de stad gerserveerd.  

Kits thuisrestaurant Ephemeral begon als hobbyproject om een betere chef te worden. Zijn eerste klanten waren vrienden, die voor 15 euro sushi bij hem kwamen eten. Onder het genot van zelf meegebrachte drankjes serveerde Kit technische sushi, net als de grote Japanse chefs.

Maar al snel wisten ook andere sushiliefhebbers Kit te vinden. Met als gevolg dat zijn studentenkamer van 20 vierkante meter twee jaar lang bijna elke vrijdag- en zaterdagavond ramvol fijnproevers zat.

Kit rolt door
Het was voor de uit Thailand afkomstige Kit tijd voor een volgende stap. Die werd hem zowat in zijn schoot geworpen: chef-koks van een hotel The Dylan in de Negen Straatjes waren zo onder de indruk van de getalenteerde Kit dat ze hem een 'geheime' ruimte achter de spiegel van het hotel aanboden, voor een pop-uprestaurant.

Kit was blij met de kans. Het gaf hem vooral rust. "De afgelopen maanden waren een rollercoaster", zei hij in oktober vorig jaar. "Sinds de reportage in Het Parool kreeg ik meer dan 600 reserveringen binnen. Ik vroeg vrienden om te helpen en op een gegeven moment werkten we met een groep van tien om vijf shifts per week te draaien. Ondertussen studeerde ik ook nog af en sliep ik drie uur per nacht. Een vaste plek is echt een verademing."

Amsterdam staat in de rij voor een tafeltje bij sushistudent Kit
Beeld Dingena Mol

Instagram
Inmiddels is Kit een aantal maanden bezig, en kookt hij van donderdag tot zondag voor een select groepje van zes gasten een intiem 20-gangen Omakase menu. Wie wil reserveren doet er slim aan om Kit op Instagram te benaderen (@kitat384). De kosten voor het diner zijn €145 per persoon.

Goed om te weten: het restaurant zit doorgaans vol. Elke voorlaatste maandag van de maand worden reserveringen aangenomen. Ook goed om te weten: in tegenstelling tot bij zijn thuisrestaurant kun je hier niét je eigen flesje wijn meenemen.

Dat ik nu een vaste plek heb is echt een verademing

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.