Direct naar artikelinhoud

Ondernemers Haarlemmerpoort slepen Ymere voor de rechter

Lang werkten Onno Diepenbach en Manook Zorab met Ymere samen om een restaurant te kunnen vestigen in de Haarlemmerpoort. Maar nu wil de corporatie het pand verkopen, en staan de ondernemers met lege handen.

Manook Zorab en Onno Diepenbach (l) met op de achtergrond de Haar­lemmer­poortBeeld Daniel Cohen

Een keuken was al ingetekend, de precieze maten van de beschikbare ruimte zijn heen en weer gemaild.

Onno Diepenbach (37) en Manook Zorab (40) waren op detailniveau bezig met hun horecaplannen voor de Haarlemmerpoort. "We hebben er twee jaar werk inzitten, wisten zelfs al waar de luchtkanalen zouden komen."

Maar die plannen, vergevorderd als ze volgens hen waren, liggen nu in de koelkast. Te wachten om er misschien nooit meer uit te worden gehaald.

"Eigenaar Ymere heeft jarenlang tegen ons gezegd dat wij de horeca voor onze rekening mochten nemen, maar nu geven ze niet meer thuis. Ze hebben ons voor hun karretje gespannen."

Wetswijziging
Ymere wil wel op de aantijgingen reageren. Zij vinden het heel vervelend dat het werk van de ondernemers niet leidt tot een door hen geëxploiteerde horecagelegenheid, aldus een woordvoerder.

"Maar er is nooit een huurovereenkomst gesloten. Ook hebben wij geen toezeggingen gedaan of verwachtingen gewekt."

De woordvoerder vervolgt: "Het bezit en onderhoud van het monument is te kostbaar. Daarom hebben we de beslissing genomen de Haarlemmerpoort te verkopen. Met de opbrengst kunnen wij een grotere bijdrage leveren aan onze kerntaak: ervoor zorgen dat mensen met een bescheiden inkomen ook in Amsterdam en de regio kunnen wonen."

Enthousiast ontvangen
In de zomer van 2016 leek er geen vuiltje aan de lucht, zegt Diepenbach. Toen kregen de ondernemers, die al ruim vijf jaar actief zijn met bar-restaurant Mata Hari op de Wallen, bericht van Ymere dat de kogel door de kerk was.

De ingewikkelde wijziging van het bestemmingsplan die nodig is om een restaurant met terras te mogen beginnen, was doorgevoerd. Diepenbach: "We konden echt verder met onze droom: een restaurant op zo'n schitterende locatie."

Het is alweer jaren geleden dat Zorab langs de Haarlemmerpoort fietste en dacht: als je dáár eens een restaurant kon beginnen.

"Ik zag het al voor me: een goed restaurant met een terras aan het water. En een steiger, zodat bezoekers met een bootje bij ons kunnen aanleggen. Ideaal."

Het was in de jaren dat de Haarlemmerpoort nog niet exclusief de probleemlocatie was die het de afgelopen jaren hoe langer hoe meer is geworden. Toen de compagnons contact opnamen met Ymere werden ze enthousiast ontvangen. Zorab: "We hebben een paar keer koffie gedronken en verteld dat we op zoek waren naar een locatie voor een tweede horecagelegenheid."

Intensief overleg
Diepenbach: "Gevolg was een concrete uitnodiging over exploitatie van de Haarlemmerpoort. Eerste stap was het verkrijgen van een omgevingsvergunning waarin een horecabestemming middels een horecabedrijfsplan moest worden gerealiseerd."

Dat leidde tot intensief overleg waarbij toezeggingen zijn gedaan, die de compagnons ook zwart op wit hebben, bijvoorbeeld dat Ymere zou doorgaan met juist deze ondernemers. Zorab: "We waren het eens over de ruimte die we wilden huren en tot in detail over de huurprijs. Er zijn geen handtekeningen gezet, dat is waar, maar er is wel van alles toegezegd."

Is het domweg pech en zijn de ondernemers ingehaald door nieuwe wetgeving? Diepenbach en Zorab willen er niet te veel over speculeren, maar zeggen dit te betwijfelen.

Feit is dat de vergevorderde samenwerking heeft geleid tot het verlenen van de zo gewenste horecabestemming voor het gebouw. "Mede op basis van onze inspanningen kan Ymere de Haarlemmerpoort nu voor veel meer geld verkopen."

Eis van de gemeente
Er is niets vooropgezets aan deze gang van zaken, zegt Ymere. "De gemeente eist bij zo'n bestemmingswijziging een horecabedrijfsplan en de ondernemers hebben hieraan een bijdrage geleverd. Maar we hebben nooit toezeggingen gedaan dat we met hen een huurovereenkomst zouden sluiten."

Diepenbach en Zorab voelen zich bekocht en laten het er niet bij zitten: zij hebben Ymere laten dagvaarden.

'Mede op basis van onze inspanningen kan Ymere de Haarlemmerpoort nu voor veel meer geld verkopen'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.