Direct naar artikelinhoud

Salim (15) uit Nieuw-West regelt niet alleen een Sintkameel

Salim El Meriani (15) weet al vier jaar mensen bij elkaar te brengen met de buurtevenementen die hij organiseert in Nieuw-West. Met zijn Sintkameel haalde hij het landelijke nieuws.

Salim El Meriami in bespreking over toekomstige evenementen met links Youssef Yaghdi (bewonersondersteuner) en rechts Yvonne Spruit (activiteitenmakelaar)Beeld Carly Wollaert

Hij lijkt een kind nog, van een afstandje. Salim El Meriami (15) is licht gebouwd en klein van stuk, hij mist het schonkige dat sommige andere jongens van zijn leeftijd hebben. Maar dichterbij gezien schemeren dunne zwarte haartjes op zijn bovenlip.

Een stevige handdruk. Hij gaat zitten als een man. Elleboog op de leuning van zijn stoel, benen uit elkaar, vlakke hand horizontaal op zijn dij.

Buiten, door de striemende regen, rennen vier jongens die hem helpen bij de organisatie van buurtevenementen. Ze maken vliegtuigvleugels van hun openstaande jassen en duikelen zo de speelplaats over.

Kinderregiegroep
De jongens zijn een jaar of drie jonger dan Salim en kijken tegen hem op. Waar Salim is zijn zij, zoals Salim is, willen zij ook zijn. Salim krijgt alles voor elkaar, zien ze. En als je wat leuks in de buurt wilt, moet je bij Salim zijn, weten ze.

Salim organiseert al sinds zijn elfde buurtevenementen in Nieuw-West. Dat doet hij via Huis van de Wijk De Aker. Hij zat nog maar in groep 6 toen hij betrokken werd bij de oprichting van de Kinderregiegroep van Huis van de Wijk.

"Kinderen konden ideeën indienen om iets moois te organiseren. Dat leek mij leuk om te doen," vertelt Salim, die nu in de derde klas van het Calvijn College zit.

Algauw werd duidelijk dat hij altijd de eerste was die met initiatieven kwam en dat hij bovendien de daad bij het woord voegde.

"Inmiddels heb ik drie sinterklaasoptochten en verschillende buurtevenementen zoals de buurtbarbecue, een buitenspeeldag, een burendag en een talentenshow georganiseerd."

Sintkameel
Dit jaar kreeg Salim landelijke bekendheid met de 'Sintkameel', die hij regelde voor de sinterklaasoptocht in Nieuw-West. Louter toeval was het.

Salim kon geen schimmel meer boeken, maar wel een witte kameel. "Toen heb ik die gehuurd."

Hoewel de actie in Nieuw-West een groot succes was, maakte die landelijk veel los. Geert Wilders noemde het 'ziek', anderen uitten op sociale media hun onvrede over dit 'Marokkaanse' sinterklaasfeest.

"Die vervelende opmerkingen konden mij niets schelen. Die mensen komen niet uit de buurt. In de wijk was iedereen er heel enthousiast over."

Salim vertelt het kalm en beheerst, zonder zich op te winden over de kritiek die hem ten deel viel. Liever praat hij over de vele andere activiteiten die hij ook voor de buurt organiseert.

In korte tijd verwierf hij het vertrouwen van de medewerkers van Huis van de Wijk. "We gaven hem eerst een klein bedrag en dachten: een jonge jongen, eerst maar eens zien. Omdat hij minderjarig is, stonden zijn ouders garant. Het bleek heel goed te gaan. Hij kon alles keurig tot op de laatste cent toe verantwoorden. Daarin is hij volwassener dan de meeste volwassenen," verklaart Hans van Deelen, ondersteuner regiegroep van Huis van de Wijk.

Uitgebreid netwerk
Salim: "Ik bereken voor elk evenement hoeveel het zal gaan kosten. Daarna doe ik inkopen met vier jongens die me altijd helpen: Rayen, Kadir, Noah en Wassim. Samen gaan we langs de deuren om alle buren uit te nodigen." Het budget ging elk jaar een beetje omhoog, waardoor hij steeds professionelere activiteiten kon organiseren. "Ik mag nu tot 5000 euro aanvragen," vertelt hij trots.

Inmiddels heeft Salim een uitgebreid netwerk. Alle contacten, van verhuurbedrijf tot wijkagent en stadsdeelvoorzitter, handelt hij zelfstandig af.

Leveranciers zijn hem wel eens voorbijgelopen als hij ze stond op te wachten voor de aflevering van bijvoorbeeld een springkussen. "Mag jij dit wel tekenen?" vroegen ze verbaasd. "Tuurlijk teken ik. Ik regel dit allemaal," had Salim vastberaden geantwoord, waarna hij een volleerde handtekening zette.

Hij bespreekt zijn plannen altijd eerst met de medewerkers van Huis van de Wijk. Laat in de middag zit hij in het buurthuis om de tafel met activiteitenmakelaar Yvonne Spruit en bewonersondersteuner Youssef Yaghdi. Pen en papier op tafel. Salim, een kop kleiner, tussen de twee volwassenen in. Hij vertelt over de organisatie van de Kerstmis Meezingavond op het Ecuplein en toont de flyer die hij daarvoor geregeld heeft.

Een beetje beschermd
"En jouw taak is het podium begeleiden?" informeert Yaghdi. "Nee, ik doe de hele coördinatie van het Ecuplein," antwoordt Salim onbewogen. "Ongelofelijk," verzucht Youssef met een lachje van ontzag. "Mag ik je een tip geven, Salim? Houd het bij het po­dium. Voor je het weet doe jij als enige alles."

Salim wordt vaak benaderd voor iets en is dan meteen ook bij alles betrokken.
Yvonne Spruit
Voor de sinterklaasintocht in Nieuw-West kon Salim geen schimmel vinden, wel een kameel. 'Toen heb ik die gehuurd'Beeld -

Yvonne Spruit is het daarmee eens. "Salim wordt vaak benaderd voor iets en is dan meteen ook bij alles betrokken. Hij is pas vijftien en moet een beetje beschermd worden."

Salim zit kleintjes tussen hen in. Zijn mond vertrokken in een onderdrukte geeuw. Hij houdt er beleefd zijn vuist voor. Spruit: "Salim moet oppassen dat hij niet door iedereen wordt opgeslokt. Hij zegt niet makkelijk 'nee'. Dat is toch een beetje zo, Salim?" Salim draait met zijn nek en gaapt weer een beetje. "Dat weet ik niet, hoor."

N
atuurtalent
Hij tuit wat gegeneerd zijn lippen en zoekt naar een houding, terwijl de twee volwassenen mooie dingen over hem zeggen. Over dat hij een natuurtalent is, dat alles hem lukt, dat hij mensen op de been brengt en voor zich wint, dat hij de buurtbewoners weet te verbinden.

Salim krijgt zaken voor elkaar waar beleidsmakers lange tijd hun hoofd over breken en koortsachtig over vergaderen. Hij brengt verschillende mensen bijeen: jong en oud, hoog en laag opgeleid, met en zonder migratie-achtergrond. Met groot gemak laveert hij tussen eenzame ouderen met wie hij een praatje maakt en rumoerige straatjongens die hij rustig weet te houden.

Op school zeggen de leraren dat hij zo makkelijk praat. Misschien is dat het, denkt Salim. Of misschien lijkt hij op zijn vader, die ook zo ondernemend is en een eigen bedrijf heeft.

Salim weet het niet goed en het interesseert hem ook niet zo. Waar het om gaat is dat hij evenementen bedenken en organiseren het leukste vindt wat er is. Al zijn vrije tijd gaat er aan op.

Jongeren­regiegroep
Vanaf 1 januari 2018 gaat hij ook een nieuwe jongeren­regiegroep in Osdorp begeleiden. "Zij mogen ideeën indienen en ik beoordeel of ze haalbaar zijn en of ik er budget voor kan geven."

Maar eerst gaat Salim op oudejaarsavond met groepjes jongeren in De Aker en Nieuw Sloten de straat op om anderen aan te spreken op hun gedrag. "We letten erop dat alles veilig gaat, dat ze voor zessen geen vuurwerk afsteken en geen illegaal vuurwerk gebruiken."

Salim geeft de jongeren die meedoen eerst een workshop waarin hij uitlegt hoe je mensen aanspreekt op verkeerd gedrag, wat je doet als ze lastig worden, wat je kunt meemaken op straat. In koppels van twee gaan ze vervolgens de straat op. Vorig jaar heeft hij dat ook gedaan.

Sommige mensen geloofden hen niet, dachten dat ze een geintje maakten. "Totdat ze horen dat we in contact staan met de politie, die de hele avond met ons mee rijdt." Om half tien gaan de jongeren terug naar het Huis van de Wijk en zijn er poffertjes, alcoholvrije glühwein en chocolademelk. Salim heeft het allemaal geregeld.

Tegen het eind van de vergadering voegt hij zich bij Youssef. "Zal ik nog een aanvraag indienen voor vuurwerk, of is dat zonde van het geld?" vraagt Salim aarzelend. "Vorig jaar hadden we het wel toch? Je kunt het proberen. Nee heb je, ja kun je krijgen," antwoordt Yaghdi welwillend. Salim knikt ernstig, maar met bedwongen geestdrift.

We letten erop dat alles veilig gaat, dat ze voor zessen geen vuurwerk afsteken en geen illegaal vuurwerk gebruiken
Salim El Meriani